Een stijve en pijnlijke nek

In Nederland zijn er ongeveer 2 miljoen mensen (RIVM 2022) die met nek-en/of rugklachten naar de huisarts zijn gegaan. Daarnaast zijn er een heleboel mensen die er niet (meer) mee naar de huisarts gaan, want het hoort er gewoon een beetje bij is de gedachte.

Bij een grote groep mensen met nekklachten is er een oorzaak zoals een trauma.
Is er echt iets ernstigs gebeurt dan ga je daar mee naar de huisarts of ziekenhuis. Dan denk je aan een ongeval, bijvoorbeeld een aanrijding met auto, fiets, brommer, motor en vergeet niet dat je ook als voetganger aangereden kan worden.
Na een herstel periode zouden pijnklachten en stijfheid over moeten zijn, helaas is dat niet altijd het geval. Op een foto, echo of MRI is in vele gevallen niets te zien wat hiervan de oorzaak kan zijn. Vaak krijg je te horen dat er wat slijtage te zien is, maar meestal is dat slijtage die je verwacht bij de leeftijd van de patiënt. Wat je niet kan zien op de foto of MRI is de spieren en het weefsel. Dat kan je wel voelen. En dat voelt meestal hard en strak aan, sommige plekken zelfs heel gevoelig als je er op drukt. En dat is dan ook waar je aan zou moeten werken om je klachten over te laten gaan.

Een trauma wat lang geleden heeft plaatsgevonden kan indien niet goed behandelt op spierniveau nog steeds klachten veroorzaken.
Een trauma kan zijn dat je vroeger een keer van de trap bent gevallen, misschien is er wel eens iets op je hoofd gevallen, of heb je een operatie in het nekgebied gehad. Soms is er geen trauma in het nekgebied geweest, maar wel ergens anders in het lichaam. Nekklachten kunnen bijvoorbeeld ook ontstaan enige tijd nadat je door je enkel bent gegaan, na andere voetklachten, vanuit heup klachten of als je langdurig op teenslippers loopt, om er maar een paar te noemen.

Heb wel je nekklachten maar niets van de bovengenoemde trauma’s?
Vaak wordt dan als eerste aan een verkeerde houding gedacht. Wat voor verkeerde houding dan? De groep met een zittend beroep die dagelijks uren achter de computer zit is groot. Vergeet ook niet de mensen die lang in de auto zitten zoals vertegenwoordigers of chauffeurs. En dan als je s ’avonds moe thuis komen plof je op de bank, half onderuit je nek gedraaid richting de televisie of tablet of telefoon.
Verreweg de meeste klachten worden als vervelend ervaren maar geaccepteerd als niets aan te doen.
Dan hebben we het over stijfheid, moeheid en gevoeligheid van je nek en schouders. Je wrijft af en toe over je nek heen, soms kneed je een beetje, maar daar worden je handen en vingers weer moe en pijnlijk van. Dus als je een partner, vriend of familielid hebt vraag je hen het gebied te masseren, je trekt een grimas om aan te tonen hoe gevoelig het is, of zucht van opluchting dat het even los gemaakt wordt.

Een gespannen nek kan ook andere klachten geven als hoofdpijn, duizeligheid en oorsuizen.
Heb je hier regelmatig last van, of plotseling vanuit het niets, dan zoek je meestal eerst professionele hulp via de huisarts. Die kan kijken of er niets ernstigs aan de hand is en eventueel doorverwijzen. Vaak worden dan ook pijnstillers gebruikt, met wisselend succes.
Een goede massage van rug, schouder en nekgebied kan soms ook wonderen doen. Heb je dit vaak “nodig” dan kan je je afvragen of er niet nog wat meer aan te doen is, zoals het (zelf) behandelen van Triggerpoints. Er is vaak veel wat je zelf kan doen om je klachten te verlichten.
Daarvoor is het eerst belangrijk dat je inzicht krijgt wanneer je last hebt van een stijve of gevoelige nek, of je ook last van hoofdpijn hebt, of meer last van je schouders krijgt.

Breng je nekpijn eens in kaart en stel jezelf de volgende vragen:
Sinds wanneer heb je last van je nek?
Ga voor jezelf eens na of je ooit een ongeval hebt gehad waar je nek bij betrokken is geweest.
Heb je een ander trauma gehad, zoals door je enkel gegaan, voetklachten?
Had je een stressvolle periode op je baan of privé?
Kijk eens naar je houding, zit je vaak met je nek voorovergebogen?
Kan je als je ligt makkelijk je nek optillen of kost dat moeite?
Als je sport, bijvoorbeeld buikspieroefeningen doet, krijg je dan last van je nek?
Verminderd de pijn of stijfheid na een goede massage, of wordt het dan erger?
Heb je vaak hoofdpijn?
Voel je continue, dus de hele dag je nek?
Op welke momenten heb je geen last, heb je dan iets gedaan om je nekpijn te verlichten?

Op welke momenten voel je het?

  • Als je uit bed komt en opstaat?
  • Na een hele dag werken, zittend computerwerk
  • na een wandeling
  • na het sporten
  • Na een vette of koolhydraatrijke maaltijd
  • Na of tijdens hangen op de bank
  • Als je veel op je telefoon of tablet hebt gekeken
  • ……iets anders wat je herkent
Beweeg je nek eens alle kanten op, voel je ergens een beperking of voel je verschil tussen je beweging naar links en naar rechts?

Probeer eens een oefening waarin je je nek alle kanten op beweegt.
Lukt dat? Of kan je de ene kant minder ver bewegen dan de andere kant? Voel je het ergens aanspannen, of doet het eventueel pijn? Word je duizelig als je naar boven of naar beneden kijkt? Voel je hoofdpijn opkomen als je een bepaalde kant op beweegt? Misschien doe je die beweging al lang niet meer omdat het pijn doet, en vermijd je het daarom. Maar is dat wel handig? Want wat je niet gebruikt wordt zwakker of gaat vast zitten: “rust roest”.
Een nek die niet soepel en pijnvrij beweegt kan (andere) klachten veroorzaken die in het dagelijks leven hinderlijk zijn. Kan jij achteromkijken in het verkeer? Heb je last van je schouders? Misschien zelfs tintelingen of een vervelend gevoel in je armen of vingers?

Alle systemen in je lichaam hebben invloed op elkaar
Ik behandel in mijn praktijk het hele lichaam, van voet tot nek. Alle systemen hebben invloed op elkaar. Zit de klacht in de spieren? Staan alle botten goed? Bewegen de gewrichten zoals ze moeten? Daar begin ik met pijn en bewegingsklachten altijd mee. Gaat de klacht niet over of komt deze steeds terug dan kijk ik naar de andere systemen in het lichaam. Is er een stressfactor die meespeelt? Hoe haal je adem? Zijn er ontstekingen? Hoe zit het met je lymfe? En hebben organen invloed? Hoe is je voedingspatroon? Hoeveel kan en wil je bewegen.
Veel klachten in de rest van het lichaam zijn terug te voeren, of worden beïnvloed door de nek. Vandaar dat ik in mijn praktijk in bijna alle gevallen de nek in het testen meeneem.

Het is belangrijk je bewust te zijn van je nek.
Check regelmatig of je beperkingen hebt bij het bewegen van je nek. Wees je bewust hoe je nek aanvoelt, soepel en krachtig, of toch niet helemaal lekker.
Heb je klachten, breng ze dan met bovenstaande vragen in kaart zodat je inzicht krijgt in wanneer je last hebt en wat je pijn beïnvloed.

Wil jij ook een gezonde sterke nek? Dan neem ik je de komende tijd mee in wat je daar zelf aan kan doen.
Voor nu: check wat je wel kan, en waar je tegenaan loopt of wat minder soepel gaat. Wat zou je weer kunnen doen als je klachten over zijn?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie